Att rama in bilder

Vi har tidigare pratat flera gånger om hur man kan visa sina bilder i hemmet. I denna artikeln tänker vi titta närmare på en del av det, inramning av bilder. 

Rama in förstoringar

Vill man visa upp sina bilder på väggen så är ett mycket bra sätt att göra förstoringar (framkallningar eller utskrifter) och sedan rama in dessa. När man väljer ram så finns det en hel del att tänka på. Först och främst så måste man besluta vilken stil man vill ha på ramen, vad som passar in i rummet.

De flesta ramarna är idag antingen vita eller svarta men det finns även i många olika träslag och metalliska färger. Efter det behöver man även besluta om man vill ha passepartout. Ramar brukar ofta komma med en passepartout för standardstorlekar. Om bilden är i något annat format eller om ni vill ha passepartouten i någon annan färg så brukar även den möjligheten finnas i de flesta butiker. Både ramar och måttbeställda passepartouters finns nu att köpa online och kan enkelt beställas baserat på måtten på dina bilder.

Digitala ramar

Oavsett om man skall titta på bilderna på en skärm eller upphängt på en vägg så finns det stora fördelar med att rama in en bild. Att rama in en bild digitalt innebär att att man helt enkelt bakar in en ram, oftast vit eller svart, direkt i bilden. Ramen kan även använda sig av någon form av textur för att förmedla ytterligare känsla. Det kan till exempel handla om att låta bilden se ut som att kanterna är bortrivna. Photoshopessentials.com har en bra genomgång på hur man i Photoshop skapar några olika typer av enkla ramar.