Vilka regler gäller idag för dig med drönare?

Drönare är idag ett populärt verktyg för filmskapare, amatörer som professionella. Med räckvidder upp till 8 km är det idag enklare än någonsin för privatpersoner att få häftiga bilder från ovan. Men, på grund av just dina möjligheter att flyga hur som helst så har man idag implementerat regler för hur flygningen får gå till. Därför inkluderar vi även regler som kan vara bra att ha koll på innan du skickar upp din drönare i luften.

Får jag flyga min drönare hur och varsomhelst?
Det korta svaret är nej. Man har idag lagar för hur privatpersoner får flyga sina drönare. Den 1 Februari förnyade man lagarna för drönare under 150 kg. Det innefattar nästan alla drönare privatpersoner använder sig utav. Här kommer en sammanfattning i några punkter:

  • Alla drönare måste vara märkta med ägarens kontaktuppgifter.
  • Du får inte flyga högre än 120 meter över marken.
  • Du får flyga inom en flygplats kontrollzon, om du flyger 5 km från start/landningsbana.
  • För att få flyga över djur och människor som inte tillhör flygningen ska du söka tillstånd hos transportstyrelsen.
  • För att kolla närmare på dessa regler och vad mer som gäller så finns information hos både transportstyrelsen och luftfartsverket.

Får jag sprida mina filmer hur jag vill?

Här är det korta svaret också nej. Du behöver ett spridningstillstånd. Alla bilder och du filmer har planer på att sprida via på till exempel sociala medier måste granskas av lantmäteriet. Du behöver inte oroa dig för att ditt material sprids vidare efter granskningen då upphovsrättslagen också gäller för lantmäteriet. Filmar du åt någon annan så är det så faller ansvaret på den personen att ha ett spridningstillstånd. Kolla alltid upp vilka regler som gäller för det område du har planer på att flyga i.
Hur ser det då ut med att fota och filma för privat bruk?
Om du tänker fota eller filma utan planer på att sprida ditt material alls, så får du göra det utan tillstånd. Ditt material behöver inte skickas in för granskning av lantmäteriet. Men kom ihåg att regler för att flyga fortfarande gäller.