Skapa egen fotovägg

Ibland kan en tavla se väldigt ensam ut på väggen. Det kan vara för att tavlan är så pass liten eller för att man inte har något annat som hamnat upp emot den, som till exempel en bokhylla, en stor soffa eller liknande. Lösningen på detta kan vara en snygg fotovägg och här tipsar vi om hur man skapar en sådan.

Det första man kan överväga är naturligtvis att göra en väldigt personlig fotovägg med bilder man själv tagit. Allt man behöver göra för detta är ju så klart att få dem förstorade. Se gärna till att ha lite olika storlekar också annars ser det lite för symmetriskt och strukturerat ut. Bra ledord för en snygg fotovägg kan sägas vara ”ordnat kaos”.

När det kommer till uppsättningen finns det några smarta tips att följa för att få det att se så bra ut som möjligt. Till att börja med är det snyggare om man låter porträttbilder vara vänd emot varandra. Annars kan man få intrycket av att de vänder ryggen mot varandra och eftersom vi lätt följer andras blick, även om det bara är tavlor, kan man gärna sätta dem i var sin ände av fotoväggen.

Mörka tavlor bör hängas ovanför ljusa och större tavlor ovanför mindre. Har man många tavlor som hänger horisontellt kan man dock istället hänga större tavlor mer mot mitten.  Det bör dessutom vara samma mellanrum mellan varje tavla. Omkring 5 cm för stora tavlor och 2,5 cm för mindre är ofta att rekommendera.

Slutligen kan det vara en bra idé att matcha ramarna. De behöver så klart inte vara exakt likadana, men de bör åtminstone gå i samma stil. Detta hjälper till att skapa en känsla av att det är en fotovägg och inte bara en vägg med massa foton.

Glöm dock inte bort att experimentera lite och se vad som fungerar bäst i just ditt hem. Lycka till!