Vad mobilkameran klarar av idag

Mobilkameran är idag världens mest använda kamera, det är kanske inte så förvånande med tanke på hur många som faktiskt har en smartphone idag. Man kan i princip säga att nästan alla som äger en telefon idag bär samtidigt runt på en kamera.

Valet av telefon

Många gör idag sitt val av telefon baserat på hur bra kameran än. Det beror till stor del på hur enkelt det är att dela med sig av sina bilder till vänner, familj och sociala medier. Vissa har karriärer som förlitar sig på att dela med sig av sina bilder. Mobilkameran har inte alltid varit så bra, som tur är så går tekniken framåt och mobilkameran klarar nu av mera än någonsin. Vi tänkte prata lite mer om vilka funktioner och egenskaper som finns att välja på idag.

Göra inställningar manuellt

Den som redan har lite erfarenhet av andra kameror har förmodligen saknat ett manuellt läge på mobilkameran. Nu finns det ett antal telefoner som erbjuder just detta. Det betyder alltså att du nu bland annat kan ställa in slutartider, ISO-tal och bländare, vilket gör att du nu kan experimentera med dina bilder utan att behöva göra lika mycket efterbehandling. Det ger dig kontroll över både ljus och skärpedjup som i sin tur kan ge väldigt olika resultat. När dessa inställningar blir allt vanligare i telefoner så är det även ett ypperligt tillfälle för den intresserade att lära sig mer om hur funktioner som dessa fungerar, utan att behöva köpa en systemkamera.

Olika lägen för olika motiv

En av fördelarna med att ha en kamera på mobilen är att man nästan alltid är redo att ta en bild om det skulle dyka upp ett intressant motiv. Bär man alltid runt på en kamera så är det bra om den är mångsidig. Mobiltillverkare har förstått detta och försöker nu möta de kraven, man har försett mobilkamerorna med olika lägen som är anpassade för olika motiv. Porträttläget är ett exempel på ett sånt läge, det finns nu funktioner som lägger fokus på personen i bilden och gör bakgrunden suddig för att ge en proffsig look. Det finns även andra lägen som är gjorde för landskapsbilder, djur och närbilder. Så letar man efter en telefon och vet att man tar mycket bilder så kan det vara värt att leta efter en telefon som har en kamera med mycket funktioner.