Tips för bättre bilder

Du behöver inte jobba mot en professionell karriär inom fotografi för att vilja bli bättre. Även en hobbyfotograf vill förbättra sitt hantverk och ta bättre och bättre kort. Det finns kurser och utbildningar att gå för att vidareutvecklas, men ibland kommer du vidare med enklare medel. 

Objektiv

Testa att skaffa ett nytt objektiv till kameran som passar den typ av bilder som du gillar. Du kanske vill ta vidvinkelbilder för mer rymd eller ett macroobjektiv för att få maximal skärpa när du knäpper kort på insekter eller andra små ting.

Nya vinklar

Försök att ändra på ditt vanliga mönster när du fotograferar. Många hamnar i en rytm och vill ha specifikt avstånd till objektet, andra ramar in sitt objektiv på samma sätt varje gång. Prova att vrida kameran några grader, att sitta på huk eller ställa dig på en stol.

Redigering

En stor skillnad sker vid redigeringen. En dålig bild går att förfina med rätt programvara. Det finns gratis programvara på nätet för enklare redigering, det är inte förrän du tjänar pengar på ditt hantverk som det känns värt att köpa en licens för 10 000 kronor.