Att välja rätt objektiv

För att få det bästa resultatet när man fotar sitt motiv kan det ofta vara till stor hjälp att välja det mest passande objektivet. Men för att veta vilket det bästa objektivet egentligen är kräver det att man förstår vad de olika typerna faktiskt gör.

Nu är det ju också viktigt att man faktiskt skaffar sitt objektiv till rätt märke och modell så man inte behöver lämna tillbaka det. Men det ska inte vara ett problem bara man tittar på namnet innan man lägger det i kundvagnen.

Normal/Standard

Dessa objektiv utgör majoriteten av objektiv och är ett som inte skapar en speciell effekt. Ett normalobjektiv används vanligen för porträtt, gruppfoton, semesterbilder, bröllop och reportage. Detta är det objekt man normalt sett får med när man köper en systemkamera.

Vidvinkel

Ett vidvinkelobjektiv använder man när man vill skapa en känsla av rymd, eller bara då man vill fota något väldigt stort utan att stå allt för långt bort från det. Motiv som landskap, byggnader och sport är perfekt att fota med vidvinkelobjektiv. Något att uppmärksamma är dock att skärpan kanske inte alla gånger är den bästa ute i hörnen.

Macro

Macroobjektiv använder man för att få skarpa bilder på mindre saker. Allt från blomblad till detaljer på mynt. Macrotermen är dock något som kastas runt lite väl frikostigt idag och det är bäst att bekräfta att objektivet faktiskt kan återge i skala 1:1 innan man köper det. Då vet man att man fått ett riktigt macroobjektiv.

Tele

Ett teleobjektiv har en betydligt högre brännvidd och låter en komma mycket närmre sitt motiv. Djur- och naturfotografering är två av de vanligaste områdena för detta typ av objektiv, men det hittar sig även till andra former då den även har effekten att få motiv att stå ut från både för- och bakgrund.

Superzoom

Superzoomobjektiv är väldigt flexibla då de i stort sett kombinerar funktionen av normal-, vidvinkel- och teleobjektiv. Det är ett mycket bra alternativ om man vill ta många olika typer av bilder men inte vill släpa med en massa olika objektiv.

Tilt shift

Ett tilt shift-objektiv använder man när man vill förändra och korrigera perspektivet på motivet. En effekt av detta är att man bland annat kan fota en byggnad utan att få den vanliga effekten att byggnaden smalnar av ju högre upp man riktar kameran. Förutom denna användning är det även vanligt att använda tilt shift-objektiv när man vill fota landskap, eller andra områden där man vill ha en stort skärpeplan.