Fota sport

Att fotografera sport är både lärorikt och spännande. Till skillnad från många andra fototyper där du har lång tid att bestämma exponering och fokus så kan du vid sportevenemang ha mindre än en sekund på dig. Detta ställer höga krav inte bara på dig, utan även på din utrustning. 

sportfoto på en motocross åkare

Objektiv

För det första så innebär sportfoto ofta att man behöver befinna sig på ett långt avstånd från objektet. Du kanske till exempel befinner dig vid en fotbollsplan och trots att allt det intressanta händer på andra sidan planen måste du kunna ta en bra bild. Detta betyder först och främst att du bör ha ett bra, långt teleobjektiv. Då du ofta kan vara låst till samma plats så kan det vara bra att använda ett zoom-objektiv. Detta ger dig större möjligheter att anpassa bildkompositionen.

Kamera

Då en telezoom normalt sett inte är så ljusstark och dessutom lätt ger skakiga bilder så ställer det extra krav på kameran. Kameran behöver alltså kunna ta bilder med snabba slutartider, trots att objektivet inte släpper igenom speciellt mycket ljus. Rent konkret så betyder detta att du behöver arbeta med den sista punkten i exponeringsekvationen, ljuskänsligheten eller ISO inställningen. Du behöver helt enkelt kunna fota vid lite högre känslighet än vad du normalt sett skulle göra en ljus dag. Om kameran är dålig på detta så kan det innebär att bilden får mycket brus i sig.

Då det oftast händer saker snabbt inom sport så kommer därmed också det sista stora kravet. För att kunna fånga dessa snabba händelser och sedan efteråt välja ut den bästa bilden så krävs det att kameran har ett ”burst mode”. Den måste klara av att ta många bilder snabbt i följd. Desto fler bilder den kan ta under en sekund, desto bättre är det för dig. Kameror som är designade för sport kan ofta komma upp i hastigheter upp mot 14 bilder per sekund i full upplösning.

Val av fotoobjekt

Om man inte redan innan är säker på vad man vill dokumentera så kan detta vara den svåraste delen. För det första kan man dock förenkla det hela för sig själv genom att bestämma vilken nivå man väljer att ligga på. Om du bara vill testa så kanske det är bäst att helt enkelt se vilka sportevenemang som går lokalt och sedan kontakta första bästa för att höra om du får fota.

Om du vill gå steget längre och satsa betydligt mer tid och pengar på det hela så finns det betydligt större möjligheter. Låt oss säga att du vill fota en unik idrottshändelse, en prestation som kommer minnas i sporthistorien. Det du då kan göra är att gå in på någon sida som har odds på olika sporter, välja en som passar dig och sedan undersöka vem som ligger i topp. Detta kan ofta vara en signal över vilka som har gjort bra ifrån sig tidigare, och som förväntas göra det igen. Boka sedan en resa till sportevenemanget där personen eller laget kommer att tävla, och hoppas på att något intressant händer.