Förvara dina bilder för evigt

Det äldsta fotografiet som finns är i år 190 år gammalt. Tyvärr är dock sanningen att om du inte tar hand om dina egna bilder rätt är risken mycket stor att de inte ens överlever en tiondel av tiden. Hur tar man då och förvarar sina bilder för att överleva allt som världen kan kasta på dem?

backup

Backup

Det absolut viktigaste steget man kan ta i vår digitala ålder är att skaffa sig bra backup-rutiner. Det vanligaste förslaget för riktig säker digital lagring är att man har minst två olika backuper, en lokal och en ”off-site”. Den lokala kan till exempel vara en extern hårddisk dit din data automatiskt regelbundet förflyttas. Det kan här vara viktigt att inse att RAID, alltså ”direkt” sammankopplade hårddiskar, inte är en backup lösning. Om man skulle råka radera en fil eller något skulle bli korrupt på en av hårddiskarna så tar detta nämligen även och kopieras på den andra och dina bilder är för evigt borta.

Off-site backup betyder helt enkelt att man lagrar sin data på någon annan fysisk plats än den datorn står på. På så sätt skyddar man sig även mot katastrofartade händelser så som bränder eller liknande som skulle förstöra både din dator och din backup-disk. Tack vare internet är denna typ av backup lätt ordnat och det finns många tjänster som kan hjälpa till.

Fotobok

Hur väl man än tar hand om sin data så finns det fortfarande alltid en risk  att den kan försvinna, i alla fall om man skall tro vissa forskare. Vill man alltid ha tillgång till sina bilder så finns det inget bättre än att göra fysiska kopior. Då gör det ingen skillnad om man har strömavbrott, de går ändå att se på dem. Fotoböcker låter dig samla alla dina bilder inbundna i ett praktiskt format. Som ett fotoalbum men utan timmar spenderade med en sax och limrester över hela händerna och bordet.

fotobok

Det är dessutom enkelt att beställa fler kopior, perfekt för bröllop eller liknande händelser som man vill dela av sig med till närmaste släkten och vännerna. Detta tar dessutom och ytterligare minskar risken att bilderna för alltid skulle försvinna. Böckerna finns i många olika format som varierar i både storlek och bindningsteknik.

Framkallning

Man skall dock inte heller glömma det klassiska alternativet när det kommer till att få fysiska bilder, framkallning. Många gånger kan detta dessutom vara billigast då man vid köp av många bilder inte betalar mer än någon eller några kronor per bild. Vill man hänga upp sina bilder på väggen så skall man inte heller glömma bort möjligheten att göra förstoringar, framkalla bilderna i större format. Inte heller detta brukar vara speciellt dyrt.