Börja manipulera bilder

Fotomanipulation sker dagligen. Vi använder filter på våra mobilkort hela tiden. Men det finns mycket mer att göra med bilderna du tar, du kan skapa helt nya världar!

shutterstock_238811233

För att ta bra bilder krävs oftast något bättre än en mobilkamera, hur bara de än är dessa dagar. En digital kompaktkamera finns till bra priser och de är enkla att ta med överallt. Du får överlägset fler pixlar och för att skapa nya bilder behövs bra upplösning: annars kan du knappt skriva ut dem på ett A4 utan att de ser pixlade ut.

Börja med att knäppa kort och tänka på olika sammansättningar du kan göra. Ta inspiration från science fiction- och fantasybilder och se vilka olika element som de använder sig av för att bygga upp världen.

Det går att ladda ned Photoshop och använda det gratis i 30 dagar. För att lära sig grunderna i programmet kan du titta på YouTube eller börja med videon nedan.

Senare är det dags att lära sig göra egna konstruktioner. Som tur är finns det guider för det här också. Du kan följa anvisningarna i guiden från början till slut och få ett fantastiskt resultat. Efter du har gjort några stycken av de här, är du redo att tackla dina egna bilder och skapa något helt nytt.

Om du blir nöjd med resultatet ska du visa det för världen. Du kan skicka bilden på framkallning och göra om det till en tavla i hemmet, eller använda bilden för att göra ett unikt kuddfodral. Med transferpapper kan du trycka på tyg hemma.

Man behöver så klart inte skapa storslagna världar varje gång man vill ändra en bild. Man kan helt enkelt leka med ljussättningen eller ta bort oönskade element som ”förstör” känslan i bilden. De små sakerna är lätta att lära, men att radera och kapa saker i bilder kräver lite träning innan resultatet blir snyggt. Fortsätt följa guider och ta internetråd tills du klarar allt själv.

shutterstock_276015077